Vad är brännvidd i fotografering?

Författare: Laura McKinney
Skapelsedatum: 5 April 2021
Uppdatera Datum: 1 Juli 2024
Anonim
Vad är brännvidd i fotografering? - Teknik
Vad är brännvidd i fotografering? - Teknik

Innehåll


Fotografering är fullt av snygga termer och komplicerad vetenskap, men vi är här för att förklara allt för dig i enklare termer. Idag fokuserar vi på brännvidd. Den här termen slängs ofta, särskilt när du tittar på linser, så det är viktigt att du blir bekant med det.

Missa inte:Vad är ISO i fotografering? Allt du behöver veta

Vad är brännvidd?

Brännvidd är avståndet mellan en kamerasensor och en linspunkt för konvergens.

Edgar Cervantes

Enkelt uttryckt är brännvidd avståndet mellan en kamerasensor (eller film) och en lins konvergenspunkt.

Det svåraste är att förstå vad konvergenspunkten (även känd som optiskt centrum) är. När ljusstrålar kommer in i en lins reser de genom glaset och böjer sig för att konvergera i en enda punkt. Denna punkt är där ljusdata samlas in för att bilda en skarp bild för sensorn att spela in. Tillverkarna mäter brännvidden fokuserad till oändlighet, för att hålla en standard.


Brännvidden mäts i millimeter. Ett 50 mm-objektiv kommer att ha en konvergenspunkt som är 50 mm (eller 5 cm) från sensorn.

I diagrammet nedan är konvergenspunkten markerad med "F", medan brännvidden noteras "ƒ".

Hur man väljer rätt brännvidd

Vi kan sitta här och förklara de olika elementen i en lins och all vetenskap bakom glas, men i slutändan det som är viktigt är hur brännvidden påverkar din förmåga att ta en bild. Brännvidd är särskilt viktigt när du försöker välja vilket objektiv du vill använda eller köpa.

Brännvidd bestämmer hur "zoomad in" du är.

Edgar Cervantes

En lägre brännvidd gör att ditt motiv verkar mindre, medan en högre kommer att förstora dem. Dessutom har en lägre brännvidd ett större synfält som avgör hur stort av ett område du kan fotografera. I enklare termer avgör brännvidd hur "zooma in" du är. Du bör välja en kortare brännvidd för att ta ett landskapsfoto och en längre för att fokusera på ett träd i fjärran.


Typer av linser:

  • Ultra vidvinkel: 24 mm och lägre
  • Vidvinkel: 24-35mm
  • Standard: 35-85mm
  • Telefoto: 85 mm och högre

Brännviddens förhållande till bokeh

Du har sett de härliga fotona med ämnet i fokus och suddiga bakgrunder. Den suddiga effekten kallas bokeh och orsakas av det grunt skärpedjupet. De flesta människor tackar bländaren för detta, men en längre brännvidd kommer också att minska skärpedjupet och isolera ditt ämne med underbar bokeh.

Mest tack öppning för bokeh, men brännvidd är lika viktigt.

Edgar Cervantes

Beskärningssensorekvivalent

Enligt definitionen ovan förblir brännvidden densamma oavsett sensorns storlek. Det som förändras är hur bilden ser ut.

En helbildssensor mäter 35 mm, en standard som har tagits från filmens storlek. Allt under 35 mm betraktas som en "grödessensor". En mindre sensor registrerar en mindre bild, vilket i huvudsak får ett foto att se mer inzoomat.

De flesta beskurna ramsensorer har en skördfaktor på cirka 1,6x. Detta innebär att ett 50mm-objektiv på en skärmkamera ser ut som ett 80mm-objektiv på en helbildskamera.

För att beräkna brännviddsekvivalenter måste du först räkna ut din sensors grödfaktor. Detta görs genom att dela en helbildssensors diagonala längd (43,27) med din sensors diagonala längd. Du kan sedan multiplicera beskärningsfaktorn med brännvidden för att få ekvivalenta skördesensorer.

Att förstå brännvidden och deras effekter på fotografier kommer att vara avgörande för din fotografering. Det här inlägget borde vara tillräckligt för att komma igång, men kom ihåg att fotografering handlar om att få tag på. Gå experimentera med brännvidder och se vad du kan fånga!

Idag är de fleta moderna Android-enheter utrutade med ett gäng enorer.Du kan använda den här informationen på många olika ätt - oavett om den övervakar ljuniv&#...

Google Play tore har många filmer tillgängliga för dig att hyra eller köpa, men mycket värdefulla få av dem finn i 4K-upplöning. Lyckligtvi träffade en ny grupp...

Vår Rekommendation