Hur du använder Android Studio och filerna som utgör din app

Författare: Peter Berry
Skapelsedatum: 19 Augusti 2021
Uppdatera Datum: 1 Juli 2024
Anonim
Hur du använder Android Studio och filerna som utgör din app - Appar
Hur du använder Android Studio och filerna som utgör din app - Appar

Innehåll


Oroa dig inte, det kommer alla att vara meningsfullt när du kommer in i det. Med lite vägledning blir du proffs på nolltid. Så öppna upp IDE och låt oss börja guidad tur.

Hur du använder Android Studios användargränssnitt

Om du ska lära dig att använda Android Studio måste du förstå vad allt gör. Det finns en hel del fönster, ikoner och menyalternativ som alla kan känna sig som sensorisk överbelastning.

Den goda nyheten är att du inte behöver veta vad allt gör ännu och det enklaste sättet att lära sig är att lära sig varje knapp och alternativ när du stöter på det.

Låt oss börja med de absoluta grunderna. Källkoden finns till höger i det största fönstret. Vilken fil du har valt är det som visas här. Strax ovanför fönstret finns det en flik som troligen kommer att säga MainActivity.java. Det här betyder att filen du tittar på och redigerar är den MainActivity.java , som laddas som standard när din app körs om du inte valde ett annat namn för det redan i början. Ovanför är filens rutt:


Appnamn> App> Src> Huvud> Java> Paketnamn> Appnamn> MainActivity

Du kan ha mer än en fil åt gången och växla mellan dem genom att slå flikarna längst upp. Du har antagligen två filer öppna redan, faktiskt: activity_main.xml och MainActivity.java. Försök växla mellan dessa om du så önskar.

Till vänster finns en hierarki. Detta är din projektstruktur. Det fungerar i princip som en filutforskare för att visa dig alla filer som är involverade i ditt projekt. Om du skulle välja en annan aktivitet, en klass eller en layoutfil skulle den öppnas i det stora fönstret till höger.

Slutligen, längst ner har du ett annat fönster där du kan se s, en terminal, en Android Monitor och mer. Fönstret kan minimeras just nu men om du klickar på något av dessa alternativ kommer det att dyka upp.


Detta är din projektstruktur och fungerar i princip som en filutforskare för att visa dig alla filer som är involverade i ditt projekt.

Det här fönstret är vad du kommer att använda för felsökning av din app (testa den).

Naturligtvis längs toppen har du också din meny. Det finns mycket mer här än du behöver oroa dig för nu. För tillfället vill du bara spara din app då och då i filmenyn och använda "Kör" för att testa din app. I framtiden kommer du att använda andra menyer som Verktyg för mer avancerade uppgifter som att skapa virtuella enheter eller uppdatera SDK.

Filer och projektstruktur

Det som förvirrade mig mest när jag började lära mig att använda Android Studio var utbudet av olika filer som utgör en enda app. Om du har någon bakgrund i andra typer av programmering kan du vara van vid att skapa en enda fil och sedan slå "Kör" för att testa den. Men här har vi våra aktiviteter, layoutfiler, resursfiler, manifest och Gradle-skript. Det är lite förvirrande.

Om vi ​​bryter ner det behöver det inte vara så skrämmande.

MainActivity.java tillhandahåller huvuddelen av din kod att starta (som nämnts, du hade möjlighet att ändra den här när du skapade ditt nya app-projekt). Det här är koden för den första aktiviteten: den första skärmen i din app. Den hanterar logiken för knapptryckningar och där du skriver kod för att hantera specifika funktioner, som om du vill få telefonen att vibrera.

Detta är normalt redan öppet när du startar ditt nya projekt. Annars hittar du det i det vänstra fönstret genom att navigera här:

app> java> paketnamn> MainActivity.java

Att veta hur man hittar och öppnar filer som detta är avgörande för att förstå Android Studio.

Den andra viktiga delen av appen är activity_main.xml fil. Det här är layoutfilen, vilket betyder att den kommer att hantera designen och utseendet på din app. Det är där vi till exempel lägger till knappar. Du hittar det under:

app> res> layout> Activity_main.xml

Om du tittar igen MainActivity.java, kommer du att märka att det finns en linje som säger detta:

setContentView (R.layout.activity_main);

Detta berättar om utseendet för den aktiviteten finns i resurser> layout och kallas activity_main. Vi kan ändra detta till någon annan XML-fil om vi ville. Så activity_main.xml hanterar utseendet på vår app och MainActivity.Java ger logiken. De två filerna kombineras för att bilda vår aktivitet. För att göra ytterligare aktiviteter (skärmar) vill vi normalt ha ytterligare en av var och en.

När du redigerar XML-filerna kommer du att märka att de är formaterade annorlunda än Java-filer:

Lägg märke till flikarna längst ner som låter dig växla mellan en design- och textvy. Detta låter dig dra och släppa vyer (element som knappar och textrutor) vart du vill ha dem i layouten. Om du läser hur du använder Android Studios designvy kommer du att spara mycket tid på att skriva in XML.

Läs nästa: Lär dig att använda fragment i Android-apputveckling

Mer användbara filer

Också i res katalogen är en mapp som heter dragbart. Det är här du kommer att placera bilder du vill referera senare. I "Värden" har du några fler xml-filer:

  • colors.xml
  • strings.xml
  • styles.xml

Dessa lagrar värden för dina färger och text till bland annat dina appar. Du kan hänvisa till dem från alla andra applikationer. Mipmap-mappen är där du sätter ikonen för din bild. Observera att resursfiler inte kan innehålla mellanslag eller huvudstäder, varför de använder understreck i stället för kamelfall (där stora bokstäver startar varje ord).

Detta är en annan viktig fil:

app> manifesteras> AndroidManifest.xml

Den här innehåller viktig information om din app. Det är där du kan ändra saker som appens namn, den version av Android du vill rikta in dig och behörigheterna den kommer att kräva.

Slutligen är Gradle ett "bygg automatiseringssystem." Detta indexerar alla filer i din app och bygger den sista APK när du är redo att köra eller distribuera din app. Det är också där du lägger till "beroende", vilket innebär att du kan använda bibliotek med ytterligare funktionalitet för din kod. Du kan ganska mycket bara lämna Gradle att göra sin sak 90 procent av tiden. Om du hittar anteckningar som säger saker som "Gradle build done" vet du nu vad det betyder.

Då och då kan Gradle bli lite förvirrad och misslyckas med att uppdatera alla filer i din app. Om din app vägrar att köra när den verkligen borde prova att välja detta löser problemet:

Bygg> Ren projekt

Annars kan du ignorera Gradle tills du vill börja göra snygga saker med bibliotek eller direktappar. De sakerna kommer inte förrän mycket senare på din resa som utvecklare.

Sammanfattning

Medan det finns en massa fler funktioner och alternativ under huven, bör denna grundläggande introduktion berätta allt du behöver veta för att använda Android Studio för några enkla projekt. Att förstå strukturen för din app och veta vad alla filer gör kommer att förhindra mycket förvirring. Framöver borde alla våra tutorials vara mycket mer meningsfulla.

HTC meddelade ett evenemang den 11 juni förra veckan, och företaget har verkligen avlöjat en ny martphone idag. HTC U19e är dock inte en uppföljning av HTC U12 Plu, efterom de...

Även om många av UA: bärvarianter av amung Galaxy 8, Galaxy 8 Plu och Galaxy Note 8 redan har fått uppgraderingen till Android 9 Pie, har användare med olåta varianter l...

Fler Detaljer