Kotlin för Android-apputveckling introduktion

Författare: John Stephens
Skapelsedatum: 24 Januari 2021
Uppdatera Datum: 4 Juli 2024
Anonim
Kotlin för Android-apputveckling introduktion - Appar
Kotlin för Android-apputveckling introduktion - Appar

Innehåll


Kotlin är ett statiskt programmerat språk från JetBrains. Det är helt 'interoperabelt' med Java (vilket betyder att du kan använda Java-ramverk och till och med blanda kommandon från båda i din kod) och har inga begränsningar. Android-utvecklare har faktiskt använt Kotlin under en tid redan via ett plugin-program och vissa populära appar i Play Store (som Basecamp) byggdes enligt uppgift enbart med det språket. Men nu, från Android Studio 3.0, kommer den att paketeras in och stöds utanför boxen.

Kotlin tillåter oss att ta bort betydande mängder pannplatta

Så varför skulle du välja att använda Kotlin för Android-appar snarare än Java? Det främsta skälet är att det kan göra ditt liv lite lättare i flera fall.

Kotlin eliminerar till exempel nollreferenser och det har inga kontrollerade undantag - som båda kan spara devs vissa huvudvärk. Som ni ser, tillåter olika funktioner i Kotlin för Android också att vi tar bort betydande mängder av pannplattkoden, vilket resulterar i smalare och mer läsbara program. I allmänhet är detta ett mer modernt språk och om du inte redan är djupt förankrad i Java eller vill vara med den "mest officiella" metoden, kan det vara värt att överväga. För de som just börjat kan Kotlin representera en mer förlåtande inlärningskurva.


Läs nästa:Kotlin vs Java: viktiga skillnader mellan Android: s officiellt stödda språk

Så, för de som är intresserade av att anta Kotlin i sitt arbetsflöde, hur kan man komma att fastna i?

Kom igång

Den goda nyheten är att eftersom Kotlin är paketerat med Android Studio 3.0 och högre, kommer det inte att behöva ladda ner något nytt och endast mycket minimal installation involverad. Välkommen till framtiden! Om du har Android Studio 3.0 får du alternativet att inkludera Kotlin-support när du skapar ett nytt projekt. Om du markerar den här rutan behöver du inte konfigurera ditt projekt senare.

Tidigare var utvecklarna tvungna att manuellt konvertera sina filer till Kotlin via menyn, men nu görs detta för dig som standard.


Öppna upp MainActivity.kt (kt är Kotlin-förlängningen), och du bör genast se att det finns några viktiga skillnader i hur saker och ting skrivs och utformas.

Du är nu redo att börja utvecklas med Kotlin för Android!

Observera att det vanligtvis är en bra idé att skapa en ny katalog för dina Kotlin-filer, eller att ersätta din java-mapp helt om du använder rent Kotlin härifrån i. Du kan skapa nya Kotlin-filer genom att högerklicka på målkatalogen och sedan välja Ny> Kotlin-aktivitet.

Hej Kotlin för Android: några grundläggande syntaxer och skillnader

Okej, låt oss titta på den kod vi redan har. Först kanske du märker att du förklarar klasser med klass precis som i Java. Skillnaden är att det inte finns något offentlig sökord, vilket beror på Allt klasserna i Kotlin är offentliga och slutliga. Du kanske också märker att vi inte använder förlänga antingen. Istället använder vi en kolon som gör samma sak.

Vad sägs om detroligt kommando? Detta är faktiskt kort för "funktion" (inte så kul), så istället för att skriva offentligt ogiltigt du kommer nu att skriva roligt. Detta ger sedan vår klass en offentlig funktion som vi kan kalla från andra klasser. Argument anges inom parentes efter funktionsnamnet. För att göra detta måste du veta hur du definierar variabler, vilket är lite annorlunda. För att skapa en sträng kan du skriva:

var text: String = “Hej”

Även om Kotlin faktiskt är tillräckligt smart för att identifiera en variabeltyp på egen hand precis som Python, så kan du i allmänhet bara skriva:

var text = "Hej"

Så här skapar du en sträng, eller:

var num = 3

Skapa ett heltal. Så här skapar du en variabel (utbytbar) variabel. val används för att skapa konstanter. Så när du skapar funktioner med argument, så är det vad du ser i parenteserna. Och dessa variabler kan ha standardvärden, vilket också är praktiskt. Så du kanske ser något liknande:

roligt SayHello (var användarnamn: String = “Användare”) {textView.setText (“Hej, $ användarnamn!”)}

Det finns ytterligare en stor skillnad som du kanske har sett nu ... inga semikolon! Du är fri att inkludera dem om du vill, men det finns inte längre någon skyldighet och du får inte straff om du saknar en. Om du är någon somfortfarandeglömmer alltid en någonstans, då kan det komma som goda nyheter!

Du kommer att märka många andra små skillnader i syntaxen när du går och naturligtvis är det utanför ramen för detta inlägg att lista alla dem här. Strukturen är emellertid fortfarande ganska likadan, så på det hela taget bör du kunna dra av vad allt gör ur sammanhanget och kanske med lite prov och fel. Du hittar en bra introduktion här.

Kotlins verkliga kraft: hjälper dig att skriva mindre

Mycket av tiden kommer koden att vara ganska enklare och kortare i Kotlin för Android jämfört med Java. Tänk på följande exempel på att lägga till en onClickListener till en FAB. Så här gör du på Java:

FloatingActionButton fab = (FloatingActionButton) findViewById (R.id.fab); fab.setOnClickListener (ny View.OnClickListener () {@Override public void onClick (View view) {...}});

Och det här är samma sak i Kotlin:

val fab = findViewById (R.id.fab) som FloatingActionButton fab.setOnClickListener {...}

Det är bara mycket enklare och tydligare och det gör det lättare att läsa koden. Som jag sa: mindre pannplatta. Och faktiskt går det mycket djupare än detta. Kotlin-utvecklare kan göra sig av med att någonsin behöva skriva det findViewByID om igen! För att göra detta måste du applicera ett plugin.

Du gör detta på modulnivå build.gradle fil genom att lägga till raden:

applicera plugin: "kotlin-android-extensions"

Klicka på "synkronisera" så kommer du att kunna importera referenser till dina vyer längst upp i koden, så här:

importera kotlinx.android.synthetic.main..

Genom att göra detta kommer du då att kunna komma åt vyn direkt utan att behöva använda dess ID. Detta gör livet mycket enklare och kan spara dig att skriva en massa av godtycklig kod.

Kasta in lambda-uttryck och din kod börjar bli väldigt kortfattad. Lambda-uttryck är anonyma funktioner som låter dig ytterligare minska mängden du behöver skriva genom att lägga allt på en enda rad. Uttalandet är omgivet av lockiga parenteser, som innehåller parametrar följt av en pilsymbol och sedan kroppen. Till exempel en onClickListenerkan se ut så här:

button.setOnClickListener ({view -> toast ("Clicked!")})

Och om funktionen kräver en annan funktion som den sista parametern kan du skicka den utanför parenteserna:

button.setOnClickListener () {toast ("Clicked!")}

Genom att kombinera dessa tekniker kan du spara dig själv en hel del upptagen arbete och du hittar många fler användbara tidsbesparande strategier framöver.

Läs nästa: Kotlin Coroutines och deras roll i asynkron programmering för Android

Går framåt

Och där har du det: det är Kotlin för Android i ett nötskal. Är det rätt för dig? I slutändan beror detta på personlig preferens och dina känslor när det gäller kodning. Personligen är jag ett fan av Kotlins strömlinjeformade natur och hur det tar bort många onödiga kodrader. Förhoppningsvis har det här inlägget gett dig tillräckligt med en grundläggare för att du kan göra ditt eget sinne och fortsätta din utbildning om du bestämmer att det är av intresse. Om du vill ha lite lek kan du prova det i din webbläsare här.

Vad du än bestämmer, att ha fler alternativ är bara alltid bra!

Din muik förtjänar att höra på högta kvalitet, men ditt bankaldo behöver inte lida om ett reultat. Under en begränad tid kan du hämta Bluetooth $ -högtalar...

Våra laddningbehov ökar med dagen. När du amlar fler enheter med olika laddningmetoder är det du verkligen behöver allt-i-ett-laddare. Tänk om du kan para nätan 100 ...

Se