Sony Xperia 1-kameraöversikt: När tre kameror inte räcker

Författare: Monica Porter
Skapelsedatum: 20 Mars 2021
Uppdatera Datum: 14 Maj 2024
Anonim
Sony Xperia 1-kameraöversikt: När tre kameror inte räcker - Recensioner
Sony Xperia 1-kameraöversikt: När tre kameror inte räcker - Recensioner

Innehåll



Sonys kamera-app är kraftfull, men förvirrad. Den innehåller de allra flesta avancerade funktioner som flaggskeppsköparna förväntar sig, men det finns några blotta utelämningar.

Låt oss börja med den dedikerade kameraknappen. Ja, Xperia 1 har en fysisk slutarknapp som ligger där du förväntar dig att hitta den i det övre högra hörnet (när du håller telefonen i sidled.) Knappen är en subtil tvåstegsnyckel. Tryck på den mycket lätt så kommer kameran att fokusera på motivet. Tryck på det hela vägen för att avfyra ett skott. Skillnaden mellan att trycka försiktigt på knappen och hela vägen är minimal. Du kan enkelt bara krossa nyckeln hela vägen när du tänker fokusera först.


Alternativt kan du göra vad vi alla använder för att göra just nu: peka på skärmen där du vill att kameran ska fokusera och tryck sedan på avtryckaren för programvaran.

Sonys AI Cam är aktiverad som standard. Du kan bara dike det genom att växla till manuellt läge. Det som jag tycker är mest frustrerande är bristen på kontroll över HDR. HDR fungerar automatiskt i AI Cam-läge, det vill säga att du aldrig vet om den används eller inte. Det enda sättet att ta direkt kontroll över HDR är i manuellt läge. Ur mitt perspektiv borde HDR alltid vara en lätt att hitta funktion.

En grundläggande växling på skärmen låter dig växla mellan foto- och videolägen, medan en serie kontroller ställer motsatt kant för funktioner som bildförhållande, bokeh, blixt, timer och inställningar. Vissa av dessa kan vara lättare att förstå. Till exempel bokehverktyget representeras av en cirkel placerad bakom en annan. Vad i vad? Hur motsvarar det "bokeh"?


Sammantaget kan kameraprogrammet förenklas ganska mycket.

Att hoppa från en lins till en annan borde vara enklare. Kameran startar alltid med standard / primär kameralins aktiv. En liten cirkel med ”1x” visas längst upp till höger. Tryck på den en gång för att växla till teleobjektivet. Den lilla cirkeln visar sedan en "2x" inuti. Tryck en gång till för att komma till vidvinkellinsen “w”. Om du trycker på “1x” en sekund visas en skjutreglage för zoomning mellan 1x och 2x och vidare till 10x (digitalt). Oavsett vad, måste du trycka på “w” för att komma till vidvinkelkameran, och den pausar en sekund innan du byter. Det är ett förvirrande och inkonsekvent system. LGs kameraapp är mycket enklare att dechiffrera i detta avseende.

En liten knapp under slutarknappen ger dig åtkomst till avancerade lägen. Dessa inkluderar porträtt selfie, Google Lens, slow motion, AR-effekt, manuell, kreativ effekt och panorama. Välj en, och sedan dyker upp en liten symbol i hörnet för att berätta vad du använder. Det finns inget tidsinställningsläge, och det finns inte heller ett dedikerat porträttläge eller till och med ett nattläge, vilket är både frustrerande och förbryllande.

Sammantaget kan kameran förenklas och förbättras ganska mycket.

  • Användarvänlighet: 6
  • Intuitivitet: 6
  • Funktioner: 8
  • Avancerade inställningar: 8

Betyg: 7/10

Dagsljus



Alla kameror bör vara utmärkt vid fotografering med dagsljus, när mest ljus är tillgängligt. Det är därför fantastiskt hur dåligt vissa presterar.

Xperia 1 är överallt i dagsljus. Alla dessa fyra prover har ljusa och mörka regioner som inte är särskilt väl balanserade. Det vi märker mest är förlusten av detaljer i de mörkare fläckarna, som träden i den första bilden, sidorna på byggnaderna i den andra och tredje bilden och pelarna i den fjärde. Jag är glad att himlen inte blåses ut i någon av bilderna.

Det här är acceptabla bilder, men inte fantastiska.

Fokus är mestadels skarp, och färger är mestadels exakta, om de är lite dämpade. Till exempel var de gula och röda nyanserna i den andra bilden ljusare i verkligheten.

Det finns inte för mycket brus och inte heller är komprimeringsartifakter synliga. Det här är acceptabla bilder, men inte fantastiska.

Betyg: 7.5 / 10

Färg



Att få bra färg förlitar sig på en blandning av saker, inklusive korrekt exponering och vitbalans. Om det ena eller det andra är av, lider färgerna. Vissa telefontillverkare, som Samsung, kompenserar detta genom att öka färgerna i slutresultaten. Sony gör det inte.

Här ser vi Xperia 1 som bäst. De två bästa bilderna visade sig spektakulärt bra med rika, ljusa, exakta färger. Det finns ingen banding, och övergångarna mellan nyanser är jämna. Dessa bilder ser exakt ut som det jag minns att jag såg på gatorna i New York City. Färg mig imponerad (ordspel avsedd).

Du kan se alla färger, det är bara inte så imponerande som den verkliga saken.

De två nedersta bilderna är Sony Xperia 1-kameran som mest genomsnittlig. Båda verkar dämpade när det gäller färgtoner och exponering. Den fjärde bilden är särskilt frustrerande, eftersom kakelmaleriet var väl upplyst och jag stod bara några meter bort. Du kan se alla färger, det är bara inte så imponerande som den verkliga saken.

Det är den inkonsekvens som jag inte bryr mig om.

Betyg: 6,5 / 10

Detalj



Att bevara detaljer förlitar sig på fokus, upplösning och upprätthåller kontrollen över komprimering och buller.

Återigen står vi inför inkonsekvens från Sony Xperia 1-kameran. I de två bästa bilderna är detaljerna tillräckligt tydliga för att du kan läsa texten på bilderna, det råder ingen tvekan om det. Synd varken utsätts för korrekt.

Bilderna med penslarna i förgrunden är fruktansvärda. Mycket av detaljerna i bladen går förlorade vid noggrann inspektion, med det gröna bladverket smälter samman. Det var mycket lättare att personligen skilja de enskilda växterna från varandra. Den tredje bilden har också mycket brus på himlen.

I den sista bilden skiljer sig alla delar av elmätaren ut och du kan till och med se var mätarna är riktade mot de närmare enheterna. Här samlas allt, exponeringen är på plats, och det finns inget buller alls.

Betyg: 7/10

Landskap



När du fotograferar land- eller stadslandskap är fokus och balans i allmänhet vad du söker. Tre av dessa bilder ger dem, en gör inte.

Det jag gillar med bild 1 är att det gröna ser rikt ut, himlen fortfarande är blå, du kan läsa texten på skylten och till och med de mörkare områdena har lite detaljer. Bild 2 visar vassa linjer, exakt färg och relativt god detalj. Båda dessa bilder är lite på den bullriga sidan, med komprimeringsföremål här och där.

Bild 3 är en katastrof. Telefonens HDR-verktyg misslyckades helt här. Himlen är överblåst och ändå går nästan all detalj på statyn förlorad eftersom den är underexponerad. Åtminstone är lövverket grönt.

Den sista bilden visade sig ganska bra. Trots den starka skuggan är det mycket textur synlig på höger vägg jämfört med den helt solbelysta vänstra väggen. Du kan se alla tegelstenarna och himlen är blå. Det finns fortfarande alltför mycket buller.

Betyg: 7/10

Porträtt



Fantastisk, effektbelastad porträttfotografering är allt rasande i dessa dagar. Många av dagens flaggskepp inkluderar lägen specifikt för att ta konstgjorda bilder av våra vänner och familj.

För att ta porträttbilder som dessa måste du använda Xperia 1s bokeh-fotograferingsverktyg. Det kallas inte "Porträttläge" och det finns inte avancerade verktyg som studiobelysning - en annan brist på kameraprogrammet jämfört med Samsung, Huawei och andra.

Telefonen gjorde ett anständigt jobb med att beskriva min profil rent och suddiga bakgrunden. Jag gillar att du kan välja mängden bakgrundssuddighet. I bilderna 1 och 3 ser jag dock ut som om jag konstgjordes tillagts till bilderna via PhotoShop. Den andra och fjärde bilden ser mer naturlig ut. Exponering i alla dessa bilder är bra, och jag ser inte för mycket brus.

Jag är flockad av att det inte finns något faktiskt porträttläge, vilket kan göra det lättare att fånga dessa.

Betyg: 7/10

HDR



HDR-bilder blandar vanligtvis flera exponeringar för att skapa en balanserad helhet, med detaljer synliga i både ljusa och mörka regioner. Xperia 1 kämpar med HDR över hela linjen.

Bilder 1 och 4 är totala fel i HDR. I det första går all detalj i träden bakom fontänen förlorad på grund av underexponering. I den fjärde borde den övre halvan av bilden ha varit ljus med dagsljus och är istället mörk och trist. Vad händer här, Sony?

Det är uppenbart att Sonys HDR-algoritmer behöver mer avstämning.

Den andra och tredje bilden är mer balanserade. De är vardera bullriga, men åtminstone de ljusa och mörka regionerna bevaras bättre. Det andra skottet är särskilt utmanande eftersom det har naturligt och konstgjort ljus blandat i en mörk inomhusmiljö. Vissa detaljer går förlorade på den andra nivån, men denna exponering är fortfarande ganska exakt. I den tredje bilden uppskattar jag att den blå himlen alls syns i fönstren och att det finns lite skuggning mot trätaket långt ovanför trappuppgången.

Sammantaget är det dock tydligt att Sonys HDR-algoritmer behöver mer avstämning.

Betyg: 6/10

Svagt ljus



En av de största utelämningarna av Sony Xperia 1-kameran är någon typ av nattläge. Visst, AI Cam känner av situationer med svagt ljus och vidtar åtgärder för att mildra exponeringen, men det finns inget speciellt läge för fotografering i mörkret. Det är en allvarlig boo-boo med tanke på att telefoner som Huawei P30 Pro praktiskt taget kan se i pitch black night.

Alla dessa fyra bilder togs efter solnedgången. Den första, strax efter solnedgången, har en rimlig mängd detaljer i träden, men himlen är överblåst. Färgerna är ungefär rätt. Den andra bilden visade sig faktiskt ganska bra, och var sant för scenen. Skam om bruset. Den tredje bilden kan vara korrekt men är mjuk.

Den sista bilden är helt klart en stinker. För detta tog kameran flera sekunder att ta fotograferingen och vi kan fortfarande knappt se vad som händer. Motivet sticker ut, men de mörkare delarna av bakgrunden är helt borta.

Utan ett uttryckligt svagt ljus eller nattläge spårar Xperia 1 tävlingen. Google Pixel 3a XL, som kostar hälften så mycket, ger mycket överlägsna resultat.

Betyg: 5/10

Selfie



Alla Xperia 1: s porträttkrafter finns under självkamera. Du kan lägga till effekter, ringa in hudkorrigering, göra dina ögon större eller ansiktet tunnare och justera belysningen. Jag fångade dessa prover under olika förhållanden, inklusive starkt solljus, inomhus och på natten. Resultaten talar för sig själva.

De två första bilderna, som fick hjälp av solljus, visade sig bra. Fokus är bra, färgerna är exakta och saker ser ganska ut som de gjorde när fotona togs.

Sakerna är lite annorlunda i den tredje och fjärde bilden. Du kan se att mitt ansikte är lite mjukare i den tredje bilden och tegelväggen bakom mig ser lite tvättad ut. Den sista bilden är en röra. Även om det inte var så mörkt, använde Xperia 1 skärmblixten för att tända mig. Medan mitt ansikte är korrekt exponerat försvinner bakgrunden nästan helt. Dessutom ser mitt ansikte otroligt mjukt ut.

På det hela taget skulle jag i bästa fall kalla dessa genomsnittliga selfie-bilder.

Betyg: 7/10

Video

Flaggskeppstelefoner måste kunna fånga 4K-video, full stopp. Medan vi föredrar att se 60 bilder per sekund kan vi ta itu med 30 bilder per sekund och det är där Xperia 1-kameran toppar ut.

Jag tog en mängd olika video med Xperia 1 i 4K och Full HD (den senare i 60 fps). Det kan vara svårt för dina ögon att verkligen se skillnaden mellan de två, men 4K-bilder från Sony imponerade. Jag var nöjd med hur telefonen fångade rörelse smidigt, trots att jag rörde mig.Dessutom kan telefonens sensorer bättre anpassa sig till förändringar i belysning vid inspelning av video.

Här matchar Xperia 1 tävlingen.

Betyg: 8/10

Slutsats

Som jag sa i min fulla recension av Sony Xperia 1, är jag förvånad över hur dåligt Xperia 1: s kamera presterar. Det är inte bara upp till snus när man jämför med andra flaggskepp, som Samsung Galaxy S10, Huawei P30 Pro och Google Pixel 3 XL, det jämför inte ens med budgeten Pixel 3a XL. Det är svårt att rekommendera en $ 949-telefon när en $ 479-telefon slår ut snuten från den i kärnkategorin för fotografi.

I första hand, om du trodde att Sonys antagande av trippelkamerauppsättningen skulle leda till en dramatisk förbättring av bildkvaliteten, är jag här för att säga att det inte är fallet.

Betyg: 6,8 / 10

949 $ Köp hos Amazon

Anker är en av de mer framträdande tillbehörtillverkarna där ute och erbjuder en mängd kringutrutning för din mobila enhet. Lyckligtvi finn olika Anker-laddningtillbeh...

Amazon rullar ut erbjudanden i överflöd i lutet av Amazon Prime Day om äger rum den 15 och 16 juli. Idag har det några TV-erbjudanden om du kanke vill ta en titt på....

Intressanta Publikationer